80% MKB heeft geen tijd om te digitaliseren: 3 gemiste kansen
80% MKB heeft geen tijd om te digitaliseren: 3 gemiste kansen
08 april 2024 

80% MKB heeft geen tijd om te digitaliseren: 3 gemiste kansen

Maar liefst 8 op de 10 MKB-ondernemers geeft aan graag meer te digitaliseren, maar heeft daar niet de tijd voor. Een enorme gemiste kans, omdat de digitale toekomst ontzettend veel te bieden heeft. Om risicos te beperken, nieuwe groei mogelijk te maken en voortaan te sturen op cijfers in plaats van jouw onderbuikgevoel. 

Dagelijks wordt er bij 1 op de 10 huishoudens een pakket bezorgd, terwijl 1 op de 5 MKB-ers nog niet eens een goed werkende website heeft. De online groei biedt enorme kansen, als jouw bedrijf klaar is om daarvan te profiteren. Door te digitaliseren voor groei, om jouw producten en diensten online aan te bieden. 

Waarom digitaliseren? 

Benieuwd waarom zoveel andere MKB-ondernemers graag willen digitaliseren? Het biedt 3 belangrijke voordelen: 

  • Betere acquisitie en klantenbinding 
  • Efficiënte administratie en backoffice 
  • Sturen op data in plaats van onderbuikgevoel 

1. Nieuwe klanten: meer omzet

Online hebben klanten andere behoeften, dus het is belangrijk om daar goed op in te spelen. Online marketing en social media bieden enorme kansen, als je daarvan weet te profiteren. Maak het bijvoorbeeld makkelijker om online af te rekenen, afgestemd op de behoeften van jouw klanten. 

Door te digitaliseren spreek je de belangrijke online doelgroep aan. Bovendien biedt het mogelijkheden om jouw klanten beter vast te houden, bijvoorbeeld door ze te benaderen via social media. En via e-mail, om ze op de hoogte te houden van nieuwe acties, producten en eventuele aanbiedingen.  

2. Minder tijd kwijt aan de administratie

Digitaliseren gaat om meer dan online (marketing). Minstens zo interessant is de administratie, die je samen met de backoffice slimmer kunt inrichten. Automatiseer de boekhouding en zorg voor meer productiviteit met een kortere doorlooptijd. Zonder in te boeten aan kwaliteit. En sterker nog, het garandeert dat je minder fouten maakt. 

Tip: beheer jouw archieven in de cloud op een centrale plaats. Geef medewerkers toegang tot de data, breng de kosten omlaag en werk altijd allemaal met de meest actuele versie. 

Automatiseer en digitaliseer de administratie en backoffice. Je hoeft daar minder tijd in te steken, terwijl je zeker weet dat er minder fouten worden gemaakt. Win-win, waarmee je de basis legt voor groei binnen jouw bedrijf.  

3. Sturen op cijfers: digitaliseren voor meer groei

Door te digitaliseren kun je voortaan sturen op cijfers. In plaats van op onderbuikgevoel, om uit te gaan van de daadwerkelijke data. 

Tip: gebruik een CMS-systeem, waarin je de belangrijkste data verzamelt. Het dashboard biedt je het overzicht, aan de hand waarvan je belangrijke zakelijke beslissingen kunt nemen. 

Digitale data maakt inzichtelijk waarin je sterk bent en welke onderdelen van jouw bedrijf meer aandacht nodig hebben. Om processen te optimaliseren of om meer tijd te steden in taken die nu zijn ondergewaardeerd. 

Benieuwd welke processen andere ondernemers digitaliseren? Doe inspiratie op met onze gratis download ‘Meest geautomatiseerde werkzaamheden binnen het MKB’. 

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen