Meer winst door minder te werken: het geheim van succesvolle ondernemers | VBC
Meer winst door minder te werken: het geheim van succesvolle ondernemers
11 maart 2024 

Meer winst door minder te werken: het geheim van succesvolle ondernemers

Je wilt jouw bedrijf als ondernemer laten groeien. Voor meer klanten, meer omzet en onder de streep het liefst meer winst. Maar, hoe krijg je dat voor elkaar zonder jezelf over de kop te werken? Hoe breng je de kosten omlaag, vergroot je de omzet en maak je meer winst zonder in te leveren aan kwaliteit?  

Processen: analyseren en optimaliseren 

De sleutel tot het succes volgens veel ondernemers? Het zijn de processen! De processen aan de hand waarvan je werkt. Door na te gaan wat er op welk moment in jouw bedrijf gebeurt. En door het stap-voor-stap en heel nauwkeurig te beschrijven. In handleidingen en met checklists, zodat je de terugkerende taken steeds hetzelfde uitvoert en die zelfs makkelijk kunt uitbesteden. 

De analyse van jouw processen is de eerste belangrijke stap om ze te kunnen delegeren aan medewerkers. Zonder terugkerende lastige vragen en om niet steeds fouten te hoeven herstellen door duidelijke instructies aan jouw medewerkers. 

Tip: de perfecte instructie voor jouw medewerker? Geef aan wat je verwacht, op welk moment dit klaar moet zijn en hoe de taken moeten worden uitgevoerd. Het maakt jou misbaar binnen het bedrijf, als eerste stap naar meer winst door minder te werken. 

Goede processen garanderen een voorspelbaar product, waarmee je werkt aan meer klanttevredenheid. In minder tijd, met minder geld en minder van jouw energie. Voor goed ingerichte processen, die je vervolgens kunt optimaliseren. 

Analyseer de processen die je hebt geformuleerd. Zoek naar mogelijkheden om die vlotter uit te laten voeren, met minder fouten en aan de hand van verwachtingen door klanten. Om ze te standaardiseren en op te schalen, zodat je meer klanten van dienst kunt zijn zonder daar zelf meer tijd in te steken.  

De volgende stap: automatiseren 

Heb je de processen goed in kaart gebracht? Dan wordt het tijd om die te automatiseren. Door menselijke handelingen weg te laten en zoveel mogelijk te digitaliseren. 

Tip: benieuwd welke taken je het best kunt automatiseren? Kies de herhalende taken, waar relatief veel tijd in gaat zitten. De kosten dalen onmiddellijk, terwijl je minder fouten maakt en jij er veel minder tijd in hoeft te steken. 

Benieuwd welke processen succesvolle ondernemers meteen automatiseren? Ze verhuizen hun archieven naar de cloud, automatiseren de volledige administratie en koppelen bedrijfsdata aan geautomatiseerde systemen. Vanuit een dashboard neem jij beslissingen op basis van data, zodat je niet meer afhankelijk bent van onderbuikgevoelens.  

Online marketing: benut jouw processen 

Met geoptimaliseerde en geautomatiseerde processen maak jij meer omzet en winst in minder tijd. Je houdt tijd over, bijvoorbeeld om te werken aan jouw zichtbaarheid op internet. 

Trek nieuwe klanten aan met een goede (online) marketingstrategie. Zorg voor een website die werkt, gebruik social media en schrijf bijvoorbeeld blogs. Of organiseer webinars, als je liever praat dan schrijft. Het is dé manier om in contact te komen en te blijven met jouw doelgroep. 

Tip: monitor jouw marketinginzet met een CRM-systeem of andere analysetools. Ontdek op die manier welke inzet het meest kosten-efficiënt is en waarmee jij zorgt voor extra omzet en winst. 

Meteen aan de slag om jouw processen beter in te richten? Ontdek hoe je in minder tijd meer omzet en uiteindelijk winst maakt. Schrijf je in voor onze gratis minicursus “Processen: Meer winst en minder werk“.

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen