Bouwen aan een schaalbaar bedrijf: ontdek 4 soorten tijdsbesteding | VBC
Bouwen aan een schaalbaar bedrijf: hoe besteed je jouw tijd?
05 februari 2024 

Bouwen aan een schaalbaar bedrijf: hoe besteed je jouw tijd?

Hoe bouw je een schaalbaar bedrijf en zorg je voor groei? Veel ondernemers trappen in dezelfde valkuilen, bijvoorbeeld als het gaat om hun tijdsbesteding. Je blijft te veel taken zelf doen, terwijl je droomt van het uitbouwen van jouw onderneming. 

Hoe voorkom je dat je brandjes blijft blussen en veel operationele taken uitvoert? Terwijl je eigenlijk wilt werken aan groei, innovatie en de belangrijke strategie? Ontdek de 4 soorten tijdsbesteding waar je als ondernemer mee te maken hebt. Leer hoe je de waan van de dag on-hold zet, zodat je jouw tijd kunt gebruiken om te bouwen aan jouw bedrijf van morgen.  

Hoe besteed jij jouw tijd? 

Benieuwd hoe je jouw tijd als ondernemer besteedt? Je kunt die indelen aan de hand van 4 kwadranten. 

We leggen je de 4 kwadranten uit: 

 • Dagelijkse Operatie
  De taken waar je dagelijks mee bezig bent in jouw bedrijf. Het gaat om het leveren van je producten en diensten, net als salesgesprekken en het maken van offertes en facturen. 
 • Optimalisaties
  Werkzaamheden om de tijdsbesteding uit het eerste kwadrant te verbeteren. Het zijn quick-wins, bijvoorbeeld om met nieuw verpakkingsmateriaal meer kwaliteit te leveren als jouw producten vaak beschadigd aankomen bij de klant. 
 • Doelen
  De inzet die je doet om de jaardoelen van jouw bedrijf te halen. Denk aan het uitbesteden van jouw marketing aan een Virtueel Support Professional. Het zijn taken buiten de dagelijkse praktijk om, die moeten gebeuren om jouw doelen te realiseren.  
 • Strategie en Innovatie
  Het kwadrant waar veel ondernemers graag meer aan willen werken. Je werkt aan taken om jouw bedrijf te laten concurreren, te laten groeien en zn bestaansrecht te laten houden. Met nieuwe producten en bijvoorbeeld strategische samenwerkingen. 

Valkuil van veel ondernemers 

Het is een typische valkuil van veel ondernemers om vooral in het eerste kwadrant te werken. Dat is jammer, omdat de meeste toegevoegde waarde in het (derde en) vierde kwadrant zit. Daar kom je niet aan toe, als je te veel werkt in het eerste en tweede kwadrant. 

Je blijft dagelijks werken aan de waan van de dag, omdat je niet genoeg tijd neemt voor procesoptimalisatie, digitalisering, het bereiken van jouw doelen en de belangrijke strategie. 

Wil je jouw toekomstplannen realiseren en jouw expertise als ondernemer goed laten spreken? Dat doe je in het vierde kwadrant, waar je aan toekomt als je minder tijd besteedt aan het eerste.  

Analyseer jouw tijdsbesteding 

Benieuwd hoe je jouw tijd op dit moment besteedt? Begin morgen en analyseer een week lang waar je tijd in steekt. Het is namelijk niet nodig om al jouw tijd aan het vierde kwadrant te besteden, maar voorkom dat je te veel werkt aan het eerste en tweede. 


Tip: zelfs als je maar 10% van je tijd besteedt aan het vierde kwadrant zal je merken dat jouw bedrijf groeit. Hoe meer tijd je besteedt aan strategie en innovatie, des te sneller je zal groeien. 
 

Template voor groei: bouw aan een schaalbaar bedrijf 

Aan de slag met jouw analyse? Download ons gratis werkblad Tijdsanalyse om jouw tijd de komende week bij te houden. De makkelijkste manier om jouw tijdsbesteding in kaart te brengen. De ideale eerste stap om te bouwen aan groei en een schaalbaar bedrijf.  

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen