De drie redenen waarom jouw bedrijf niet verder groeit
De drie redenen waarom jouw bedrijf niet verder groeit
21 augustus 2023 

De drie redenen waarom jouw bedrijf niet verder groeit

Je onderneemt al een tijdje en het gaat niet verkeerd, maar de echte groei waar je op hoopte blijft voorlopig uit. Benieuwd waar het aan ligt en wat je daar aan kunt doen? Het gaat in veel van de gevallen om het beheersen van jouw bedrijfsprocessen.

Door jouw bedrijfsprocessen te analyseren kun je nagaan waar het spaak loopt. Of waar het eigenlijk nog beter kan, waardoor je niet zo moe en gestresst raakt als dat je nu bent. Veel ondernemers worden moe door het managen van hun team, door de vele taken die ze iedere dag moeten uitvoeren en het gevoel een slaaf te zijn van hun eigen bedrijf.

We werken als Virtual Business Collective regelmatig samen met ondernemers zoals jij. Zij ervaren hetzelfde, terwijl ze hard werken en veel opofferen voor hun bedrijf. Toch blijft de echte groei uit. Uit samenwerkingen met andere MKB-ondernemers hebben we de volgende 3 belangrijke redenen gehaald, waardoor jouw bedrijf niet verder groeit zoals je dat wilt.

Beheersen van bedrijfsprocessen: dit gaat er mis

Benieuwd hoe je jouw bedrijfsprocessen beter kunt beheersen? Dit gaat er mis:

  • Niet de juiste mensen aan boord
  • Geen gestandaardiseerde processen
  • Niet voorbereid op de toekomst

Niet de juiste mensen aan boord

Je zou er bij het analyseren van bedrijfsprocessen misschien niet meteen aan denken, maar het is belangrijk om de juiste mensen aan boord te hebben. Veel ondernemers kijken vooral naar het kostenplaatje, terwijl het eigenlijk gaat om wat ze opleveren. En dan gaat het niet alleen om pure productiviteit, maar ook om de rust waar jij op kunt rekenen.

Tip: denk in rollen in plaats van functies. Het gaat er niet alleen om wat iemand doet, maar ook wat de rol is binnen de rest van het bedrijf.

Reserveer de belangrijkste taken die niemand anders kan doen voor de vaste medewerkers. Gebruik taken die niet zomaar overgenomen kunnen worden, omdat te veel flexibiliteit daarvoor niet wenselijk is.

Terugkeren operationele taken kun je uitbesteden aan flexibele medewerkers. Virtuele krachten zijn daar veel beter voor geschikt. Je kunt daarmee eenvoudig meer mensen aan boord halen, die jou kunnen helpen meer rust te creëren. Het helpt je om de processen te analyseren en te optimaliseren, omdat je daar simpelweg meer tijd voor kunt maken.

Geen gestandaardiseerde processen

Binnen jouw bedrijf is het belangrijk om de processen zoveel mogelijk te standaardiseren. Het is de enige manier om daar niet te veel tijd aan te besteden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ze altijd op dezelfde manier gedaan worden.

Het is belangrijk dat de processen goed duidelijk zijn, om iedereen aan te geven wat er moet gebeuren. Bovendien wordt het daarmee een stuk makkelijker om virtuele medewerkers in te schakelen. Zij kunnen werken volgens de processen zoals je die hebt vastgelegd.

Met de juiste processen voorkom je dat je jouw team blijft micromanagen. Het is niet nodig om overal steeds bij betrokken te zijn, waardoor er meer tijd ontstaat om strategische vraagstukken op te pakken.

Analyseer bedrijfsprocessen en maak die op die manier beter beheersbaar. Het zal je helpen om tijd vrij te maken voor groei. Jouw kostbare tijd gaat niet meer op aan taken die anderen kunnen uitvoeren of oplossen, omdat er sprake is van duidelijke processen en voorschriften.

Wil jij groeien met jouw bedrijf? Download de gratis Whitepaper!

Niet voorbereid op de toekomst

Tenslotte zijn veel ondernemers niet voorbereid op de toekomst. Steeds meer klanten maken gebruik van hun smartphone voor de meest complexe en geavanceerde taken, dus het is belangrijk dat jouw bedrijf daarop is ingericht.

Het is belangrijk om volledig responsive en secure te werken. Op die manier ben je compatibel voor mobiele apparaten en is de veiligheid gegarandeerd. Werk vanuit de cloud en zorg er binnen het MKB voor dat je klaar bent voor de toekomst. Het maakt het makkelijker om processen niet alleen te standaardiseren, maar die ook te automatiseren.

Bedrijfsprocessen analyseren en verbeteren

Merk je dat de groei van jouw bedrijf stagneert, maar weet je niet goed waar dat aan ligt? We helpen MKB-bedrijven zoals jij om na te gaan waar dit door komt. We kijken naar de medewerkers die aan boord zijn, naar de processen die je hebt ingericht en de mate waarin je bent voorbereid op de toekomst. Het zijn belangrijke voorwaarden om op een meer succesvolle manier te ondernemen, waar wij je graag bij helpen.

Benieuwd waarom jouw bedrijf niet verder groeit? Wij vinden binnen 1 uur de zwakke plek(ken) in jouw fundament. Én de oplossing om groei te realiseren, gegarandeerd. Benieuwd hoe we dat voor elkaar denken te krijgen? Vraag gratis onze whitepaper Groeien met jouw bedrijf aan. Ontdek ons recept met 4 belangrijke ingrediënten waarmee onze klanten meteen ontdekten hoe zij efficiënter konden ondernemen.

 

 

 

 

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen