Obstakels binnen jouw bedrijf wegnemen? Leer goed delegeren 
Obstakels binnen jouw bedrijf wegnemen? Leer goed delegeren 
26 februari 2024 
in Team

Obstakels binnen jouw bedrijf wegnemen? Leer goed delegeren 

Last van obstakels die je veel tijd en energie kosten? Ondernemen is vrijheid, als je erin slaagt om je niet te verliezen in allerlei details die eigenlijk niet belangrijk zijn. Iedere ondernemer heeft een drang naar vrijheid, maar het lukt ons niet allemaal om die goed te behouden als we eenmaal bezig zijn. 

Als zelfstandig ondernemer heb je veel vrijheid. Zodra jouw organisatie groeit en je medewerkers aanneemt loop je het risico die te verliezen. Vanaf het moment dat de zaken goed gaan kunnen er een aantal belangrijke obstakels ontstaan: 

  • Controle uit handen geven 
  • Delegeren kost tijd en energie 
  • Stapje terug om te leren van ervaring

Het zijn belangrijke uitdagingen, waar iedere ondernemer die groeit mee te maken krijgt. Je zal op een bepaald moment de controle uit handen moeten geven. Daarnaast dien je te accepteren dat delegeren in eerste instantie vooral tijd en energie kost. Tenslotte zal je soms een stapje terug moeten doen, om te leren van ervaring of flexibel om te gaan met de expertise van andere teamleden. Hoe je dat goed aanpakt om obstakels binnen jouw bedrijf weg te nemen? Wij leggen het je graag uit aan de hand van onze eigen ervaringen.  

Uit handen en toch onder controle 

Zodra je als ZZP-er uitgroeit naar een MKB-organisatie veranderen er veel dingen. Je kunt ineens niet meer alles zelf doen en de kans bestaat dat je niet op alle vragen zelf meer een antwoord hebt. Soms is het je misschien niet eens meer duidelijk waar je de oplossing moet zoeken als er een probleem ontstaat binnen het operationele proces. 

Je was altijd de persoon met alle antwoorden voor klanten en leveranciers. Die rol is moeilijk vol te houden als jouw product of dienst groeit. Je hebt hulp nodig, dus besluit medewerkers aan te nemen of ga in zee met andere zelfstandigen. Het is vanaf dat moment belangrijk om daadwerkelijk niet alles meer zelf te doen. 

Het is een spannende periode, waarin je bepaalde zaken uit handen moet geven. Veel ondernemers ervaren dat ze de controle verliezen, iets waar ze traditioneel niet goed in zijn. Toch is er een oplossing beschikbaar, door gebruik te maken van systemen voor herhalende taken. Met uitgewerkte systemen is goed duidelijk wie wat moet doen en op welke manier dat de meeste toegevoegde waarde oplevert. Je behoudt de controle, terwijl je het toch uit handen kunt geven. 

Tip: geef medewerkers de ruimte en verantwoordelijkheid om besluiten te nemen en belangrijke taken op te pakken.  

Door te delegeren kun jij je richten op de strategische en innovatieve werkzaamheden binnen jouw bedrijf. Je voorkomt dat je een micromanager word, al kun je natuurlijk betrokken blijven bij een (klein) deel van jouw dienstverlening of product, bijvoorbeeld uit pure liefde voor het vak. 

Investeren in delegeren 

Door te delegeren kun je geweldig investeren in jouw bedrijf. Het levert je op de lange termijn ontzettend veel op. Hier staat tegenover dat je er in eerste instantie veel tijd en energie in moet steken. Je werkt op dat moment áán jouw bedrijf in plaats van er ín. Dat kost tijd en energie, omdat het niet vanzelf gaat. Het is een belangrijk moment in het proces om te delegeren, waarin het niet meteen veel op lijkt te leveren. 

Iedere keer dat je een nieuw teamlid aanneemt zal je daarin tijd moeten steken. Je dient die persoon te trainen en goed te begeleiden bij het vinden van de juiste rol. Als je wilt dat dit volgens de opgebouwde systemen gebeurt moet dat teamlid het systeem goed leren kennen en ontdekken hoe er het best mee gewerkt kan worden. 

Bovendien is het belangrijk om teamoverleggen te plannen en in het begin meer tijd te nemen voor vergaderingen. Het is de enige manier waarop je effectief kunt delegeren, om de verantwoordelijkheden steeds een beetje verder over te dragen. Als je dat goed doet is het een geweldige investering, waarmee je ervoor zorgt dat je uiteindelijk veel meer tijd en energie over zal houden.  

Leren van ervaring: blijf flexibel 

De derde uitdaging is die van het leren van ervaring en expertise van anderen. Naarmate je een groter team opbouwt is het belangrijk om inhoudelijk af en toe een stapje terug te doen. Sommige teamleden hebben meer ervaring of specifieke expertise. Het is de kunst om inhoudelijk van hen te leren, terwijl jij de strategie voor ogen houdt en aangeeft waar je als organisatie naartoe wilt. 

Het werken met een team vraagt om een andere aanpak, omdat jij niet langer degene bent met de meeste expertise en ervaring. Jij hebt het overzicht en bepaalt de strategie. Dat werkt alleen als de teamleden binnen hun eigen terrein de specialist kunnen zijn. Zie het als een kans om te leren van ervaring en expertise, waarmee je er bovendien voor zorgt dat je flexibel blijft. Het zijn belangrijke uitdagingen, waarmee je op een succesvolle manier kunt delegeren.  

Benieuwd hoe jij beter kunt leren delegeren of wil je meer weten over het optimaliseren van de processen waar je mee werkt? Ervaar hoe we binnen een uur tijd minimaal 1 uur extra creëren in jouw agenda. En heb je andere vragen? Neem contact met ons op en ontgrendel groei. Wij horen graag van je! 

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen