Op vakantie zonder dat je bedrijf stilstaat: zo doe je dat 
Op vakantie zonder dat je bedrijf stilstaat: zo doe je dat 
12 juni 2023 

Op vakantie zonder dat je bedrijf stilstaat: zo doe je dat 

De zomervakantie staat weer voor de deur, maar kun jij wel weg? Het is traditioneel voor veel ondernemers een moeilijk moment in het jaar. Je wilt graag met je partner of gezin op vakantie, maar dat betekent ook dat jouw bedrijf stil komt te liggen, toch? Het is de manier waarop veel ondernemers denken over vakantie, maar die tegelijkertijd totaal niet overeenkomt met hoe succesvolle bedrijven dit aanpakken. 

Vanuit de angst dat jouw bedrijf stil komt te staan heb je de neiging om net te vaak jouw e-mail te checken of op een andere manier te blijven monitoren of het wel goed gaat. Het is funest voor jouw gevoel van ontspanning (en de sfeer met jouw partner of gezin). Het is in plaats daarvan heel belangrijk om echt even weg te gaan, zonder dat je dagelijks betrokken blijft bij jouw bedrijf. 

Maak jezelf misbaar 

Veel ondernemers hebben de neiging om zichzelf onmisbaar te maken. Ze pakken zoveel mogelijk taken op en trekken zowel de expertise, informatie als besluiten naar zich toe. Het geeft een fijn gevoel van controle, maar maakt het moeilijk om afstand te nemen en even ontspannen op vakantie te gaan. 

Twijfel jij of het bedrijf wel blijft draaien als je op vakantie bent? Je bent dan eigenlijk geen eigenaar, maar een slaaf van jouw eigen organisatie. Het vraagt om een verbetering van het fundament, door daarvoor systemen in te richten. Het is dé manier waarop je medewerkers verantwoordelijkheden kunt geven, om de belangrijke taken uit te voeren op de wijze die jij voor ogen hebt. Jij krijgt de kans om ontspannen op vakantie te gaan, omdat het bedrijf zonder problemen door blijft draaien.  

Systemen als fundament 

Wij werken dagelijks aan die systemen voor bedrijven. We gebruiken ze om operationele werkzaamheden te systematiseren en automatiseren. Het is de werkwijze die we ook zelf hebben toegepast, waardoor we veel meer tijd hebben vrijgemaakt voor strategie, focus en aandacht. We hebben terugkerende taken kunnen vangen in systemen, om daar niet iedere maand, week of dag opnieuw mee aan de slag te hoeven. 

Slimme systemen zijn een belangrijk fundament voor iedere organisatie. Het biedt teamleden en medewerkers de kans om deze taken goed uit te voeren, met een minimale foutmarge. Je hoeft er zelf niet steeds bovenop te zitten, waardoor je ook de kans krijgt om een keer ontspannen op vakantie te gaan. 

Wil jij groeien met jouw bedrijf? Download de gratis Whitepaper!

Op vakantie en bij ziekte 

Het is natuurlijk prettig om tijdens de zomermaanden een paar weken op vakantie te kunnen, zonder dat het bedrijf schreeuwt om jouw aanwezigheid. Daarnaast is het een belangrijke verzekeringspolis bij ziekte en andere problemen. Word je een keer ziek of is er iets anders aan de hand dat veel tijd en aandacht vraagt? Dankzij de systemen kan het bedrijf gewoon door blijven draaien, om je daar geen zorgen over te hoeven maken.  

Dankzij goede systemen dendert de trein van jouw bedrijf gewoon door, terwijl jij de kans hebt om op vakantie te gaan. En de rest van het jaar? Zodra jij geen micromanager meer bent kun je werken aan de strategische beslissingen voor jouw bedrijf. Je kunt met meer aandacht en focus denken aan de strategie en ontwikkelingen voor de toekomst. De systemen vormen de ideale basis voor groei, waardoor je je keer op keer kunt blijven verbeteren.  

Benieuwd hoe jij het eerste half jaar goed kunt evalueren of wil je meer weten over het optimaliseren van de processen waar je mee werkt? Ervaar hoe we binnen een uur tijd minimaal 1 uur extra creëren in jouw agenda. En heb je andere vragen? Neem contact met ons op en ontgrendel groei. Wij horen graag van je! 

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen