Optimale bedrijfsprocessen: de kracht van effectief leiderschap
Optimale bedrijfsprocessen: de kracht van effectief leiderschap
26 juli 2023 
in Team

Optimale bedrijfsprocessen: de kracht van effectief leiderschap

Het management van bedrijfsprocessen beter onder de knie krijgen? Het is belangrijk om effectief leiderschap toe te passen. Dat geldt voor vaste medewerkers in een enthousiast team, net als voor de combinatie met virtuele medewerkers.

Juist die virtuele medewerkers helpen veel zelfstandig ondernemers om hun bedrijf efficiënter te runnen. Ook het MKB ontdekt inmiddels de mogelijkheden daarvan. Veel ondernemers vinden het nog een spannende stap, al bewijst de flexibele schil steeds vaker van grote toegevoegde waarde te zijn.

Virtuele medewerkers: wat zijn dat?

Zo’n virtuele medewerker, wat is dat eigenlijk? Het is een expert die vanuit eigen huis of kantoor werkt aan jouw bedrijfsdoelen. Dat kan structureel of op projectbasis, maar ook als onderdeel van een team van vaste medewerkers. De flexibiliteit van deze virtuele medewerkers maakt het heel eenvoudig om op en af te schalen wanneer dat nodig is. Het maakt het management van bedrijfsprocessen eenvoudiger, als je daarvoor gebruik maakt van goed leiderschap.

Tip: bij Virtual Business Collective bestaan we uit een collectief van virtueel medewerkers die bedrijven als expert ondersteunen. Dat doen we voor MKB-ondernemers die geloven in onze TPPT-methode. We nemen Taken uit handen, maken concrete Plannen, werken Processen uit en bouwen aan (virtuele) Teams.

Vinden en inzetten: goed leiderschap

Goed leiderschap verbetert het managen van bedrijfsprocessen. Virtuele medewerkers kunnen daarin een belangrijke rol spelen, mits je die goed weet te vinden en op de juiste manier inzet. Het zijn twee belangrijke stappen naar een organisatie die je meer efficiënt kunt leiden:

  • Virtuele medewerkers vinden
    Experts vinden die virtueel voor je kunnen werken? Het gaat om specialisten die duidelijk en helder communiceren, mét overzicht over het grotere geheel. Ze zitten niet op kantoor en niemand houdt ze in de gaten, dus vertrouwen dat het werk goed en tijdig wordt gedaan is essentieel.
    Goede virtuele medewerkers kunnen uitstekend zelfstandig en volwassen werken. Zoek vooral naar experts met ervaring voor MKB-ondernemers, zodat er voldoende kwaliteit wordt geleverd.
  • Virtuele teamleden inzetten
    Virtuele medewerkers gevonden en die inzetten voor het management van bedrijfsprocessen? Zet ze in voor repeterende taken binnen operationele processen of juist op projectbasis. Maak op die manier meer tijd vrij voor jezelf en vaste medewerkers, om je te richten op de strategie en contact met de klant.

Wil jij groeien met jouw bedrijf? Download de gratis Whitepaper!

Bouwen aan een effectief team

Het is de kunst om te bouwen aan een effectief team, dat werk van goede kwaliteit levert. Dat geldt zowel voor de vaste als de virtuele medewerkers, die goed met elkaar moeten samenwerken.

Het vraagt om een duidelijke focus op het fundament van jouw bedrijf, vanuit de processen die belangrijk zijn. Beschrijf die processen en probeer ze zoveel mogelijk te automatiseren. Dat bespaart kosten en maakt het makkelijker om er virtuele medewerkers voor in te zetten.

Tip: maak goed duidelijk wat er moet gebeuren, wat de rol van een medewerker is, wanneer taken af moeten zijn en hoe de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Die duidelijkheid zal uiteindelijk leiden tot een hogere klanttevredenheid.

Het is binnen het management van bedrijfsprocessen belangrijk om vaste en virtuele medewerkers met elkaar te laten samenwerken. Delegeer taken rondom klanten, de strategie en innovatie aan vaste medewerkers. Virtuele experts zijn beter geschikt voor de backoffice, net als repeterende taken.

Tip: wil je virtuele medewerkers meer betrekken bij jouw bedrijf? Spreek een keer face-to-face met ze af en betrek ze bij de mijlpalen die jullie als organisatie vieren. De betrokkenheid neemt toe, waardoor je kunt rekenen op betere resultaten.

Management van bedrijfsprocessen

Het management van bedrijfsprocessen vraagt om een goed team, dat kan bestaan uit vaste en virtuele leden. Het is de kunst om daarvoor de juiste experts te vinden en die in te zetten voor de taken waarin ze het best tot hun recht komen.

Wij beschikken over een collectief van virtueel experts, die veel ervaring hebben in het MKB. Bovendien kunnen we je helder uitleggen welke taken je het best aan hen kunt uitbesteden en hoe je de processen binnen jouw bedrijf het best kunt beheren. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten, zodat jij de kans krijgt om met jouw bedrijf te groeien.

Het management van bedrijfsprocessen verbeteren? Wij vinden binnen 1 uur de zwakke plek(ken) in jouw fundament. Én de oplossing om groei te realiseren, gegarandeerd. Benieuwd hoe we dat voor elkaar denken te krijgen? Vraag gratis onze whitepaper Groeien met jouw bedrijf aan. Ontdek ons recept met 4 belangrijke ingrediënten waarmee onze klanten meteen ontdekten hoe zij efficiënter konden ondernemen. En heb je andere vragen? Neem contact met ons op en ontgrendel groei. Wij horen graag van je! 

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen