Slim team opbouwen met behulp van persoonlijkheidstesten | Virtual Business Collective
Slim team opbouwen met behulp van persoonlijkheidstesten
25 maart 2024 
in Team

Slim team opbouwen met behulp van persoonlijkheidstesten

Jouw team slimmer opbouwen, dankzij een persoonlijkheidstest die in kaart brengt welke rollen jullie vervullen? De Belbin Team Roles-test is dan een interessante keuze. Ontdek hoe je daarmee een sterk team bouwt.

Persoonlijkheidstest voor het team: beter samenwerken

De persoonlijkheidstest voor het team gaat uit van meer dan de belangrijke doelstellingen die er behaald moeten worden. Ieder heeft z’n eigen manier om tot oplossingen te komen, vanuit een rol binnen het team.

De Belbin Team Roles-test gaat uit van drie belangrijke opvattingen om een team samen te stellen:

 • Iedereen met kennis en kunde heeft een specifieke ‘rol’ in het team
 • Een goed team is samengesteld uit verschillende karakters of rollen
 • Niet alle teamleden hoeven intelligente uitblinkers te zijn om waarde toe te voegen

Wil jij groeien met jouw bedrijf? Download de gratis Whitepaper!

Belbin Team Roles-test: 9 belangrijke rollen

De Belbin Team Roles-test is een belangrijke persoonlijkheidstest voor het team, die uitgaat van 9 afzonderlijke rollen:

 • Actierollen (Zorgdrager, Bedrijsman en Vormer)
  De Zorgdrager heette voorheen de Afmaker, al leidde dat tot verkeerde associaties. Het gaat om iemand die ervoor zorgt dat alles netjes wordt afgemaakt. De Bedrijfsman (M/V) heette vroeger de Werker. De persoon is praktisch ingesteld, vanuit efficiëntie, discipline en doorzettingsvermogen. De Vormer zoekt patronen in discussies en zet het team op het juiste spoor. Het is belangrijk om er daarvan niet te veel te hebben in een team.
 • Sociale rollen (Coördinator, Onderzoeker en Groepswerker)
  De Coördinator heette voorheen de Voorzitter en herkent talenten bij anderen. Het is de bewaker van zowel de doelstellingen als de processen. De Onderzoeker zoekt informatie, ideeën en kennis van buiten het team om dit daaraan toe te voegen. De Groepswerker houdt de onderlinge communicatie in de gaten en speelt een belangrijke ondersteunende rol om alle neuzen dezelfde kant op de houden.
 • Verstandelijke rollen (Monitor, Plant en Specialist)
  De Monitor heet ook wel de Toetser of Waarschuwer, om kritisch in de gaten te houden of het wel goed gaat. Analyseren en doorzien is belangrijk, om plannen en ideeën kritisch te evalueren. De Plant is de tegenganger van de Monitor, door nieuwe ideeën aan te dragen vanuit creativiteit en intelligentie. De Specialist werd later toegevoegd, om de specifieke kennis en vaardigheden die er aan het team worden toegevoegd.

Sommige teamleden kunnen meerdere rollen vervullen en kunnen die rol in meer of mindere mate op zich nemen. Het is belangrijk om teams slim op te bouwen aan de hand van de verschillende rollen. Dat creëert een goede balans, om tot de beste resultaten te kunnen komen.

Slimmer een team opbouwen of daarbij op zoek naar ondersteuning? Laten we samenwerken. Of download onze whitepaper “Groeien met jouw bedrijf ” en ga direct goed van start.

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen