Taken delegeren: de kunst van het praktijk omgaan met jouw tijd
Taken delegeren: de kunst van het praktijk omgaan met jouw tijd
22 juli 2024 

Taken delegeren: de kunst van het praktijk omgaan met jouw tijd

Je maakt als ondernemer lange dagen, al voelt het gelukkig niet als ‘werk’. Je gaat ’s avonds en in het weekend moeiteloos nog even door en ook ’s morgens vroeg vind je het geen probleem om wat eerder op te staan.

Waarschijnlijk werk je harder dan je ooit zou doen in loondienst, zonder dat het je veel energie lijkt te kosten. Toch doe je onbewust veel concessies op het gebied van jouw werk-privé balans en bestaat het risico dat je te weinig vrijheid neemt om echt te ondernemen.

Het is als ondernemer belangrijk om voldoende focus aan te brengen, bijvoorbeeld door belangrijke taken te delegeren zodra anderen je daarmee kunnen helpen. Het is dé manier om ruimte vrij te maken voor groei van jouw bedrijf, waardoor je daar onder de streep altijd zelf de vruchten van zal plukken.

Ondernemen vanuit vrijheid

Je bent jouw onderneming waarschijnlijk begonnen vanuit vrijheid. Het is voor veel ondernemers de belangrijkste motivatie om aan de slag te gaan en hun droom na te jagen. Jouw visie en droom waren het belangrijkste wat er was, en je had de volledige vrijheid om die na te jagen zoals jij dat wilde.

Je begon klein, zonder veel verantwoordelijkheden en bijbehorende administratie. Gaandeweg werd de backoffice groter en moest je meer ballen in de lucht gaan houden. Je haakte een aantal teamleden aan als experts en je begon een paar taken te delegeren. Het lukte je op die manier om je visie overeind te houden, al werd dat wel steeds lastiger.

Gaandeweg gaan de experts hun eigen gang en onderschrijven ze jouw visie niet meer volledig. Het ontbreekt aan vooruitgang, nu de belangrijkste doelen zijn behaalt. Je blust belangrijke brandjes en zorgt ervoor dat je problemen oplost die er op allerlei plekken kunnen ontstaan.

Het lijkt goed te gaan, maar eigenlijk onderneem je niet meer vanuit de vrijheid die je had. In plaats daarvan houd je het bedrijf draaiende, zonder dat je de volgende stappen kunt zetten om vooruit te gaan. Je hebt niet meer de werkzaamheden zoals die je energie gaven, waardoor de vroege ochtenden, de weekenden en de late avonduren steeds meer als ‘werk’ beginnen te voelen.

Wil jij groeien met jouw bedrijf? Download de gratis Whitepaper!

Meer focus aanbrengen: taken delegeren

Merk je dat het je aan tijd ontbreekt om aan de strategie te werken en jouw bedrijf vooruit te helpen? Het is belangrijk om zo nu en dan even de rust te nemen, om je te kunnen concentreren. Je kunt fysiek afstand nemen door even weg te gaan van kantoor, maar het is minstens zo belangrijk om die afstand ook mentaal te creëren.

Sterker nog, het is de enige manier om voor meer focus te zorgen. Vanuit die focus kun jij helder nadenken over wat echt belangrijk is. Je vindt structurele oplossingen voor problemen die je nu ad hoc oplost. Om medewerkers te helpen na te denken over systemen en processen, in plaats van ze de brandjes te laten blussen zoals jij dat nu ook doet.

Door taken te delegeren kun jij meer focus aanbrengen, omdat je tijd krijgt voor wat er echt belangrijk is. Je neemt de rust om na te denken over strategische beslissingen en de manier waarop je jouw bedrijf wilt leiden. Je zal merken dat de tijd die je neemt zich dubbel en dwars zal uitbetalen, omdat je het vuur en de energie weer terugwint die je ervoer tijdens de start.

Delegeren van taken aan virtuele teamleden

Wil je de volgende stap zetten om taken te delegeren en meer tijd vrij te maken voor de ontwikkeling van jouw bedrijf? Je kunt daarvoor perfect gebruik maken van virtuele teamleden. Zij zijn de flexibele schil waar je op kunt leunen als dat nodig is, waarmee je eenvoudig kunt op- en afschalen. Op die manier kun je taken delegeren zodra jij wat meer tijd nodig hebt, terwijl je het zelf weer kunt oppakken als je daar klaar voor bent.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen meer tijd te vinden? Wij vinden binnen 1 uur de zwakke plek(ken) in jouw fundament. Én de oplossing om groei te realiseren, gegarandeerd. Benieuwd hoe we dat voor elkaar denken te krijgen? Vraag gratis onze whitepaper Groeien met jouw bedrijf aan. Ontdek ons recept met 4 belangrijke ingrediënten waarmee onze klanten meteen ontdekten hoe zij efficiënter konden ondernemen. En heb je andere vragen? Neem contact met ons op en ontgrendel groei. Wij horen graag van je! 

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen