Waarom regelen weet niet goed aan de voorkant, een kritische blik op de wet DBA
Waarom Regelen We het Niet Goed aan de Voorkant? Een Kritische Blik op de Wet DBA
17 december 2024 

Waarom Regelen We het Niet Goed aan de Voorkant? Een Kritische Blik op de Wet DBA

Mijn Ervaring met Ondernemersvaardigheden

Jaren geleden, toen ik nog dacht dat ik schoonheidsspecialiste met een eigen praktijk wilde worden, moest ik tijdens mijn opleiding verplicht het AOV-examen afleggen. AOV staat hier voor Algemene Ondernemers Vaardigheden, vroeger bekend als het Middenstandsdiploma. Hoewel ik uiteindelijk na het behalen van alle benodigde diploma's in 1999 geen schoonheidsspecialiste ben geworden, ben ik sinds 2014 wel een trotse ondernemer.

Verrassingen bij de KVK

Toen ik mijn eigen bedrijf startte, was ik verbaasd over hoe eenvoudig het was om mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Binnen enkele minuten was het geregeld. Er was echter geen controle, geen uitleg over waar ik rekening mee moest houden, niets over btw, inkomstenbelasting, operationeel management, personeel, financiële administratie, marketing of zelfs maar een ondernemersplan.

De Complexiteit van de Wet DBA

Dit staat in schril contrast met de ingewikkelde regels en procedures van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Deze wet heeft tot doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar brengt ook veel verwarring en complexiteit met zich mee voor zowel ondernemers als opdrachtgevers.

Rol van de KvK en de Angstcultuur rondom Wet DBA

Ook de KvK neemt een rol in de huidige angstcultuur door in hun meest recente nieuwsbrief de grote kop "Wet DBA: strengere controle in 2025" te zetten. Waarom? Deze wet bestaat al sinds 2016. Hadden zij niet al veel eerder beter na kunnen denken hierover? Waarom maken we het niet eenvoudiger door zaken aan de voorkant goed te regelen?

Een Oplossing: Een Ondernemers- of AOV-examen

Stel je voor dat iedereen die ondernemer wil worden, eerst een ondernemers- of AOV- examen moet afleggen. Dit examen zou basale ondernemersvaardigheden testen en ervoor zorgen dat aspirant-ondernemers goed voorbereid aan hun avontuur beginnen. Hierdoor zouden ze beter beslagen ten ijs komen en minder snel tegen problemen aanlopen. Pas als je slaagt, kun je je inschrijven als ondernemer.

Voordelen van een Ondernemers- of AOV-examen

Een dergelijk examen of toets zou kunnen bijdragen aan:

  • Betere kennis en begrip van essentiële bedrijfsvoeringen: Nieuwe ondernemers zouden beter geïnformeerd zijn over belastingverplichtingen, financiële administratie en andere cruciale aspecten van het runnen van een bedrijf.

  • Verkleinen van het risico op misstanden: Door vanaf het begin goed geïnformeerd te zijn, kunnen ondernemers beter voldoen aan de regelgeving en wordt het risico op schijnzelfstandigheid verminderd.

  • Meer zelfvertrouwen bij ondernemers: Door een gedegen voorbereiding zouden ondernemers zich zekerder voelen in hun rol en beter in staat zijn om hun bedrijf succesvol te leiden.

    Conclusie

    Het huidige systeem laat veel ruimte voor fouten en misverstanden, wat uiteindelijk de Belastingdienst, opdrachtgevers én ondernemers zelf schade toebrengt. Door ondernemers beter voor te bereiden, kunnen we veel problemen voorkomen en de weg vrijmaken voor eerlijk en transparant ondernemerschap. Én vooral ondernemers laten doen waar ze goed in zijn: ondernemen!

    Wat vinden jullie? Is het niet hoog tijd dat we onze aanpak heroverwegen en de basis goed regelen voordat we ons in de complexe wereld van ondernemerschap storten?

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen