Wanneer werk je te veel? 5 belangrijke symptomen | Virtual Business Collective
Wanneer werk je te veel? 5 belangrijke symptomen en oplossingen
27 mei 2024 

Wanneer werk je te veel? 5 belangrijke symptomen en oplossingen

De balans tussen werk en privé verbeteren? Aan de hand van 5 belangrijke symptomen ontdek je eenvoudig of jij te veel werkt en of je daar iets aan moet doen. Wij presenteren de symptomen die je waarschijnlijk herkent, net als de oplossingen die je helpen om het geheel weer beter in balans te krijgen.

5 symptomen van te hoge werkdruk

Benieuwd naar de symptomen van een verstoorde balans tussen werk en privé? We zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij:

1. Snel geprikkeld
Ben je sneller geprikkeld dan anders, bijvoorbeeld als anderen je dingen vragen die op dat moment totaal niet uitkomen? Het is net als slecht slapen en regelmatig piekeren een belangrijk symptoom. Onbewust houd je anderen op afstand of ben je onredelijk tegen ze. Bovendien kun je last hebben van hoofdpijn en oververmoeidheid.
2.Ontkennen van signalen
Geven familie en vrienden je aan dat je misschien te veel of te hard werkt? Zodra jij reageert met ‘dit moet echt even af’ of ‘het valt allemaal wel mee’ bestaat de kans dat de balans tussen werk en privé verstoord is. Probeer kritisch te zijn op die signalen van anderen.
3.Vaak overwerken
Blijf je regelmatig overwerken of ga je thuis nog even aan de slag op jouw laptop? Belangrijke signalen dat je te veel werkt, omdat je in jouw vrije tijd de ‘schade moet inhalen’ die je gedurende de dag oploopt.
4. Pauzes overslaan
Ervaar je pauzes als een hinderlijke onderbreking van jouw werkdag? Zou je liever doorwerken tijdens de lunch en heb je eigenlijk geen tijd om naar de WC te gaan? Typische voorbeelden van te hoge werkdruk, waardoor werk en privé waarschijnlijk niet meer met elkaar in balans zijn.
5. Lusteloosheid
Zie je op tegen nieuwe klussen of heb je zowel op werk als in privé nergens zin in? Als je na jouw werk het liefst op de bank ploft om helemaal niets te doen bestaat het risico dat je overwerkt raakt. Je wordt lusteloos, als reactie op de enorme werkdruk waar je overdag aan blootstaat.

Wil jij groeien met jouw bedrijf? Download de gratis Whitepaper!

Betere balans tussen werk en privé

Wil jij werken aan een betere balans tussen werk en privé? Het is belangrijk om te erkennen en ervaren dat de werkdruk eigenlijk te hoog ligt. De balans raakt hierdoor makkelijk verstoord, waardoor ook de mensen om je heen daar last van kunnen krijgen. Hoe eerder jij een stapje terug doet, hoe makkelijker het uiteindelijk is om er weer bovenop te komen. Neem op tijd een beetje gas terug, zodat je inzicht krijgt in hoe hard je eigen ging.

Werk en privé beter balanceren en daarvoor op zoek naar ervaringsdeskundigen? Laten we samenwerken. Of download onze whitepaper “Groeien met jouw bedrijf” en ga direct goed van start.

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen