Dit jaar wél jouw doelen realiseren? 5 manieren waarop het niet misgaat
Dit jaar wél jouw doelen realiseren? 5 manieren waarop het niet misgaat
16 januari 2020 

Dit jaar wél jouw doelen realiseren? 5 manieren waarop het niet misgaat

Een paar weken terug de balans opgemaakt en gezien dat het helaas weer niet gelukt is om de doelen te realiseren? Herkenbaar voor veel ondernemers, ondanks hun goede voornemens aan het begin van het jaar. En wellicht ook dit jaar weer. 

Hoe houd je de focus om tijdens het jaar door te pakken? Om je bedrijf verder uit te bouwen en de (financiële) resultaten te verbeteren? Ontdek 5 manieren waarop het niet misgaat, zodat jij dit jaar wél de doelen kunt realiseren.  

Doelen realiseren: 5 manieren waarop het je lukt 

Benieuwd hoe jij ervoor zorgt dat het je in 2020 wel lukt? Gebruik deze 5 manieren: 

  • Maak een planning 
  • Bepaal jouw KPI’s 
  • Optimaliseer processen 
  • Stuur op cijfers 
  • Stick to the plan

1. Maak een planning

Bepaal welk (hoger) doel jij wilt bereiken en schrijf dat op. Kinderlijk eenvoudig en toch uitermate effectief. Stel de doelen SMART op en knip jouw uiteindelijke doel op in subdoelen per kwartaal, maand en zelfs per week. Maak een jaarkalender en plan evaluatiemomenten in. Vier de (sub)successen en behoud de focus om het uiteindelijke doel aan het eind van 2020 wél te realiseren.  

Tip: stel jouw doelen op en deel ze met jouw medewerkers en andere betrokkenen. Geef anderen hun belangrijke verantwoordelijkheden en betrek ze in de evaluaties en tussentijdse successen die je viert. Zo krijg je alle neuzen dezelfde kant op! 

2. Bepaal jouw KPI’s

Maak het jezelf makkelijker om de voortgang te meten en inzichtelijk te maken. Of om tijdig bij te sturen, als blijkt dat er meer of andere inzet nodig is. Stel duidelijke KPI’s op, bij de doelen die je belangrijk vindt. 

Beschrijf in de KPI het concrete doel, de wijze waarop je de voortgang zal meten en de frequentie waarmee je die meet. Op die manier maak je de vooruitgang inzichtelijk en zorg je ervoor dat je eenvoudig bij kunt sturen als dat nodig is. 

Tip: aan de slag met KPI’s, maar daar geen ervaring mee? Onderaan dit artikel download je gratis onze KPI template.  

3. Optimaliseer processen

Succesvolle ondernemers kennen het belang van goede (werk)processen. Zij weten hoe ze die inrichten, optimaliseren en automatiseren om hun doelen sneller te bereiken. 

Gebruik jouw doelstellingen en KPI’s om vast te stellen welke processen binnen jouw bedrijf belangrijk zijn. Begin met de processen die veel risico dragen om jouw doelen te bereiken en ga daarmee aan de slag. Scherp ze aan waar nodig, digitaliseer en probeer te automatiseren om jouw bedrijf beter schaalbaar te maken.  

4. Stuur op cijfers

Gebruik de KPI’s die je hebt opgesteld om belangrijke managementinformatie inzichtelijk te maken. Houd een vinger aan de pols door kritisch te kijken naar de resterende tijd om jouw (sub)doelstellingen te bereiken. 

Stuur bij als dat nodig is, met kleine veranderingen en houd in de gaten of je de resultaten daarmee wel behaalt. Plan maandelijks een moment om de strategie van jouw bedrijf tegen het licht te houden en kijk kritisch naar wat de cijfers je vertellen.  

5. Stick to the plan 

Houd ruimte voor kleine aanpassingen, zonder de brede strategie en planning uit het oog te verliezen. Houd er als een eigenwijze ondernemer aan vast, om de focus te behouden en vanuit de missie en visie naar een hoger doel te streven. Dwaal niet zomaar af, behalve als het heel duidelijk een betere route vormt naar meer toegevoegde waarde voor jouw onderneming. 

Aan de slag met de KPI’s bij jouw planning om de doelen dit jaar wél te realiseren? Download onze gratis KPI Template. En heb je vragen over het opzetten, optimaliseren en digitaliseren of automatiseren van jouw operationele processen? Virtual Business Collective is jouw specialist voor het MKB. Wij helpen je jouw doelen dit jaar wél te realiseren. Neem contact op, we horen graag van je. 

Over de schrijver
Danielle is hoofd effectiviteit en efficiëntie bij Virtual Business Collective. Je mag haar ’s nachts wakker maken voor Lean-processen en optimalisaties door digitalisering. Ze studeerde Hotelmanagement en Corporate Governance en vervulde onder ander project managementrollen binnen de Raad van Bestuur van diverse corporates. Binnen VBC zorgt ze voor sales en optimaliseert ze processen.
Reactie plaatsen