Doelen stellen: 3 tips om 2023 jouw succesjaar te maken | VBC
Doelen stellen: 3 tips om 2023 jouw succesjaar te maken
09 januari 2023 

Doelen stellen: 3 tips om 2023 jouw succesjaar te maken

We hebben de oliebollen op en wensen onze collega’s het beste voor het nieuwe jaar. Maar, hoe zorg je ervoor dat ook jij het beste eruit zal halen? Na de periode van rust, gezelligheid en reflectie is het tijd om de handschoenen weer op te pakken.

Zit je vol goede voornemens om 2023 nog mooier, gezonder en beter te maken dan het vorige jaar? Zorg ervoor dat je ook zakelijk de stappen zet die je van plan bent.

Voorkomen dat jouw voornemens al stranden voordat de eerste maand is afgelopen? Met deze 3 tips stel je een actieplan op waarmee 2023 jouw succesjaar wordt:

  • Zet een stip op de horizon
  • Scherp de processen aan
  • Maak een jaarplan

Zet een stip op de horizon

Jawel, de bekende stip is terug van nooit weggeweest. Je kunt als ondernemer niet zonder. Waar staat jouw onderneming over 1 jaar? En over 2 jaar, of zelfs over 5 jaar? Stel een missie en visie op, als rode draad om het komende jaar de juiste beslissingen te nemen.

Hoe je dat aanpakt? Schrijf je doelen op. Het voelt misschien alsof je teruggaat naar de schoolbanken, maar het is de enige manier om je er veel makkelijker aan te houden. Schrijf ze op en deel ze met medewerkers en alle eventuele anderen in je bedrijf. Vertel ze wat je van plan bent.

Tip: doelen en een strategie opstellen? Gebruik Business Plan van Canva. Je kunt er meteen mee aan de slag!

Scherp de processen aan

Zodra duidelijk is waar je komend jaar naartoe wilt wordt het tijd om jouw processen aan te scherpen. Hoe ziet het er operationeel uit en waar kan het sneller, slimmer en beter?

Stel dat je het komend jaar 25% meer omzet wilt draaien. Onderzoek dan waar de meeste leads op dit moment afhaken. Dat deel van het proces vraagt om een verbetering. En wil je juist de kosten drukken? Zoek uit waar de kosten in gaat zitten, zodat je ontdekt waar de meeste marge inzit.

Processen die je verbetert door ze aan te scherpen dragen cumulatief bij aan jouw successen. Dankzij extra omzet die je maand na maand maakt. En met kosten die je keer op keer bespaart, zodat je in 2020 daadwerkelijk kunt gaan groeien.

Maak een jaarplan

De doelen en strategie helder voor ogen en jouw processen aangescherpt om te gaan knallen? Zorg er met een jaarplan voor dat je SMART bepaalt wat je wanneer wilt doen.

Tip: een mooi hoger doel gesteld, waar je het komende jaar of over een langere periode naartoe wilt werken? Knip het op in subdoelen, die je binnen een maand of een kwartaal bereikt. Stel ze SMART op, zodat je de successen kunt vieren zodra je de doelen behaalt. 

Bedenk wat er moet gebeuren om aan het eind van de maand of het kwartaal jouw SMART-doelen te bereiken. Maak een jaarplanning, waarin je terugwerkt vanuit het eind van het jaar. Wat wil je uiteindelijk bereiken en wat moet daar in de tussenliggende maanden en kwartalen voor gebeuren? Breng op die manier focus aan, die je helpt om gedurende het jaar goede keuzes te maken.

Vind je het lastig om een jaarplanning te maken of weet je niet goed hoe die eruit moet zien? Gebruik onze gratis jaarplanner. De makkelijkste manier om meteen van start te gaan, zodat 2020 jouw succesjaar zal worden!

Over de schrijver
Wendy is het organisatietalent van Virtual Business Collective. De goudsmid van het harmonieuze team die blij wordt van blije klanten. Ze studeerde Toeristisch Management en Personeelsmanagement en heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring. Binnen VBC creëert ze klantgeluk met een hecht team dat voor elkaar door het vuur gaat.
Reactie plaatsen